miercuri, 23 ianuarie 2008

Despre pomi........




1.Partile din care sunt alcatuiti pomii.


La pomi, ca si la toate plantele dealtfel deosebim o parte care creste in pamant numita radacina si o alta parte care creste deasupra pamantului, numita tulpina sau structura aeriana a pomuluii.


Radacina este organul pomului cu ajutorul caruia este fixat in pamant si prin intermediul caruia isi ia hrana de care are nevoie. La nivelul radacinii avem: radacini de schelet ce sunt groase, lungi si puternice patrunzand de obicei la 2-3 m adancime, in lateral ajungand la distante ce depasesc de 1-2 ori marginea coroanei pomului. Radacinile active(adsorbante) imbraca radacinile de schelet pe toata lungimea lor, fiind mai scurte si mai subtiri decat ultimele, gasindu-se in numar mare intre stratul de pamant cuprins intre 25 si 80 cm adancime cele mai numeroare fiind dispuse in dreptul marginii coroanei.
Marimea si intinderea radacinillor difera de la specie la specie, astfel la cires,piersic,par si nuc acestea patrund mai mult in adancime, in schimb cele de la prun, visin si cais merg mai mult mai mult in lateral.
Tulpina este partea pomului care primind apa si substantele hranitoare le prelucreaza in frunze transformandu-le in in substante utile plantei, de asemenea la nivelul tulpinii intalnim florile si ulterior fructele. La tulpina deosebim in primul rand o portiune mai groasa ce porneste de la radacina si se prelungeste pana la varful pomului. Aceasta portiune, pe suprafata ce nu poarta ramuri, se numeste trunchi, iar de la primele ramuri si pana la varf se numeste axul coroanei. La nivelul axului sunt prinse ramuri impreuna cu care formeaza coroana pomului.
Ramurile unui pom indeplinesc diferite roluri, astfel avem: ramurile de schelet, care sunt mai puternice, groase si lungi ce poarta ramurile mai mici si mai scurte, din care ia nastere rodul si ce sustin cresterile anuale numite lastari. Pe pom sunt de regula 6-12 ramuri principale, in functie de distributia lor de-a lungul axului avand diferite tipuri de coroane(cu etaje sau fara etaje). Atunci cand ramurile principale sunt grupate cate 3-4 la un loc, intre grupe fiind o distanta de 0,7-1,3 m, avem de-a face cu o coroana in etaje sau piramida etajata. In caz contrar, cand ramurile se insira de-a lungul axului fara a forma etaje avem constituita o piramida neetajata.
Uneori, pomul este lipsit de ax si prezinta 3 ramuri principale pe care se formeaza intreaga coroana, aceasta forma de coroana poarta denumirea de vas.Cele 2 tipuri de coroane prezentate Cursivmai sus se obtin in urma taierilor efectuate de pomicultor, fiind lasati in voia lor, pomii crescand neregulat, prea des sau prea rar acest lucru avand o influenta negativa asupra rodului.
Ramurelele subtiri si scurte ce imbraca ramurile de schelet ce fac flori si fructe, se numesc ramuri de rod sau fructifere.Ele pot masura de la cativa cm pana la 25-50 cm. ele purtand muguri florali. Spre deosebire de ramurile de schelet acestea traiesc mai putin(10-15 ani) astfel ca pentru a-si putea pastra puterea de rodire un pom trebuie ajutat prin lucrari de taiere si intretinere sa formeze permanent ramuri de rod.
Pe langa aceste 2 tipuri de ramuri, mai avem si lastarii. Aceasta denumire fiind data ramurilor crescute in fiecare an. Primavara, lastarii,au structura ierboasa, odata cu trecerea timpului ei devenind lemnosi astfel ca toamna, la caderea frunzelor, ei se numesc ramuri. Toti lastarii crescuti intr-un an (de primavara pana toamna) se mai numesc si cresteri anuale. Lastarii pornesc din mugurii de crestere, ce nu sunt altii decat mugurii aflati la baza petiolului unei frunze aflate pe o ramura de 1 an(ce a fost anul trecut lastar).
La nivelul ramurilor deosebim 2 tipuri de muguri: mugurii de crestere si mugurii floriferi sau de rod. Mugurii de crestere si mugurii de rod se deosebesc unii de altii prin structura si forma. Astfel mugurii de rod sunt mai mari, mai umflati si cu varful mai rotunjit, pe cand cei de crestere sunt mai mici, mai subtiri si cu varful mai ascutit.
nota: in fotografia din stanga este un pom ce are coroana condusa in forma de vas, iar in dreapta e reprezentarea schematica a unei coroane in forma de piramida etajata
SURSE: Negrila, A. :"Sfaturi pentru cultura pomilor" ed. Agro-silvica, 1961

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca e o greseala in ultima fraza, cu mugurii de rod si mugurii de crestere, ambii fiind descrisi ca fiind "cu varful mai rotunjit".

blak spunea...

Multumesc! Greseala de scriere. Gata....am reparat.