miercuri, 23 ianuarie 2008

Plantarea arborilor

Va-ti hotarat sa plantati un pom. Primele intrebari ce va trec prin cap sunt: cand il plantez?de unde il iau? si mai ales cum il plantez?In cele ce urmeaza voi incerca sa raspund cat mai clar si soincis la aceste intrebari.
Cei mai indicati pomi spre a fi plantati sunt pomii in varsta de 2 cel mult 3 ani.Specialistii recomanda, in cazul in care exista posibilitatea ca materialul saditor sa provina din pepiniera cea mai apropiata de locul unde se va face plantarea, deoarece,respectivii puieti sunt adaptati la conditiile climaterice specifice zonei. La cumparare,pomii trebuie sa indeplineasca cateva conditii de care depinde dezvoltarea lor ulterioara:
-sa aiba o crestere puternica si ramurile bine crescute
-scoarta sa fie sanatoasa, neteda,lucioasa fara rani iar mugurii sa fie bine formati
-rana de la altoire sa fie bine vindecata (rana se poate observa aproape de baza trunchiului sub forma unei mici denivelari,ca un inel).
-radacinile sa fie sanatoase,fara rani, si sa fie de cel putin 35 cm lungime
-trunchiul sa fie drept, fara rani deschise iar coroana sa aiba cel putin 4 ramuri bine crescute plus axul de prelungire.
Achizitionarea pomilor se poate face din piata, de la vanzatorii ambulanti, ( nu o recomand) sau de la pepinierele autorizate.Avantajul achizitionarii de la pepiniera este ca avem certitudinea ca am procurat un material de calitate plus pretul, care de regula mai mul decat cel din piata.
Timpul de plantare. Opinia generala este ca pomii se planteaza primavara insa rezultate mult mai bune se pot obtine plantand pomii toamna in intervalul 1 octombrie -sfarsitul lunii noiembrie, poate chiar si mai tarziu ,dar nu la mai putin de 15-20 pana la venirea inghetului. Avantajele plantarii de toamna sunt ca pana in primavara ce va urma,pamantul se va tasa bine in jurul radacinilor si eventualele rani produse la plantare au ragaz sa se vindece, astfel coroana fiind capabila sa dezvolte lastari vigurosi in noul an.Pe de alta parte in groapa facuta se acumuleaza apa din ploi si din zapezi, asigurand necesarul pomului in cazul unei primaveri mai secetoase. Plantarea se poate face si primavara devreme, la aprox 5-10 zile dupa trecerea inghetului.In cazul in care plantarea se face primavara aceasta trebuie sa se efectueze inaintea pornirii vegetatiei pentru a spori sansele ca pomul sa se prinda.
Fasonarea radacinilor.Lucrarea are ca scop netezirea taieturilor si a ranilor mici datorate scoaterii pomilor din pamant fiind recomandat a se face chiar la fata locului.Radacinile rupte sau zdrelite se fasoneaza deasupra ranilor, ramanand astfel numai partea sanatoasa,iar cele care sunt intregi se scurteaza numai in cazul in care nu incap in groapa.Fasonarea ramurilor nu se face inainte de plantare.
Mocirlirea radacinilor.Radacinile, ulterior fasonarii, se afunda intr-un amestec de pamant cu apa si cu balega ce are consistenta smantanii.Operatia se face chiar inainte de plantare si are ca scop crearea pe radacini a unei pelicule fine de mocirla ce ajuta la prinderea pomului.
Sapatul gropilor.E de preferat ca gropile sa fie sapate cu 1-2 luni inainte de plantare,marimea lor,depinzand de felul solului: in cazul solurilor grele sunt recomandate dimensiunile 1,50m X 1,50m adancimea fiind de 0,70 m; solurile mijlocii necesita o adancime de 1,20 X 1,20m cu o adancime de 0,70m, iar in solurile usoare groapa se va face de 1,00 X 1,00m fiind adanca de 0,60m. De regula gropile se fac patrate, insa in solurile mai nisipoase acestea se pot face si rotunde prntru a putea preveni prabusirea marginilor. Pamantul scos din groapa va fi asezat in 2 musuroaie,unul format din pamantul provenit din prima jumatate a gropii, iar celalalt din pamantul din a doua jumatate, aceasta masura fiindu-ne de folos ulterior. Se va acorda o atentie marita peretilor gropii ce trebuie sa fie drepti, astfel incat groapa sa nu se stramteze la fund. In cazul pantelor mai abrupte pentru a se impiedica fuga pamantului si pentru a se favoriza patrunderea apei in sol,bgropile se vor sapa dupa urmatorulprocedeu: -se taie brazde in stratul de telina (portiunea de sol de la suprafata,cu iarba) si se aseaza la marginea de jos a treptei(latimea treptei fiind de aprox. 1,5-2 m) -se sapa stratul de humus(stratul de pamant negru,imediat urmator) si se ingramadeste in partea de sus a treptei. -se niveleaza suprafata treptei, luand pamant din partea de sus si tragandu-se spre baza povarnisului (dand astfel treptei o usoara inclinare in sensul contrar al curgerii apei de ploaie) -se trage pamantul negru aflat in partea superioara a gropii asezandu-se in strat mai gros catre marginea terasei -in final brazdele de mranita se zidesc pe marginea de jos a terasei pentru a intari pamantul de umplutura.

(va urma)

2 comentarii:

Unknown spunea...

As vrea o sugestie din partea ta in legatura cu plantarea unui pom.
Vreau sa plantez un pom adult de minim 6 metri inaltime, de preferinta stejar.
Nu discutam de cost.
Ce sfaturi poti sa-mi dai?

Multumesc anticipat.
R

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.